Hvorfor løsdrift til hestene?

Udgivet 13. maj 2024- opdateret 19. september 2024

Løsdriften;

Sådan har vi bygget og sådan bruger vi det.

I mange år havde jeg hestene på boks om natten fordi….tja…det plejer man jo. 

Jeg var sikker på at de både ville fryse og gerne ville ind, hvis de var i løsdrift. Jeg så jo dagligt, hvordan de stod og hang ved leddet og ventede på at komme ind. 

Så ville skæbnen at en tidligere hest fik en virus, som udløste mild astma. Jeg vil jo altid gerne gøre det bedste for mine heste, og jeg begyndte at undersøge, hvordan en astma hest fungerede bedst. Svaret var soleklart; Løsdrift!

Derfor byggede vi lidt om i stalden, så der nu var en løsdrift og jeg har ikke fortrudt det 1 sekund siden. 

Det eneste tidspunkt hestene står i boks er når de bliver fodret, når de skal være klar (og tørre) til smed eller dyrlæge og de står inde nytårsaften af sikkerheds årsager. 

Resten af tiden kan de gå ud og ind som de har behov for. Og der er aldrig nogen af hestene som står og venter ved noget led eller virker til at være kede af at være ude. De går heller ikke og er sultne, da de udenfor har hø ad libitum.  

Udover at mine heste helt klart foretrækker løsdriften, har det også en stor effekt i det daglige arbejde med hestene, nemlig at jeg har meget mindre staldarbejde. Selvfølgelig er der klatter der skal tages i løsdriften, men det er på et minimum, fremfor boks heste.

 Design uden navn 20png

Hestens sundhed.

Dronningen er for eksempel meget bedre gående efter at vi lavede løsdrift. 

Ved at have heste på døgnfold året rundt, giver vi dem en helt naturlig ting tilbage til dem; 

At vandre og bevæge sig!

Det er egentligt helt grotesk at vi overhovedet putter hesten i en boks i så mange timer i døgnet, når vi alle ved at de er steppedyr og i naturen går gennemsnitligt 28,3 km pr. dag, hvilket bakkes op af et studie lavet af Hampson med flere i 2010.  Vi ved jo allerede, hvor meget daglig bevægelse betyder for os mennesker, både for vores mentale sundhed, men også i forhold til led og vægt. 

Mon ikke det også hænger meget godt sammen med vores heste?

 27png

Hestens natur.

Foruden det at fratage en så naturlig og vigtig del af hestens natur, ved at sætte dem i boks,  bliver hestens sener, brusk, knogler kun styrket af bevægelsen de får på en døgnfold. 

Mange af de stereotype adfærd bliver mindre når hesten har mulighed for at bevæge sig som hesten er skabt til. 

Det er på en måde tragisk at vi ønsker heste som topatleter, men fratager dem den ”gratis” motion det er. 

For ikke at snakke om hestens mentale velfærd, som bedres i løsdrift og døgnfold, hvilket flere undersøgelser netop påviser. Blandt andet dette studie fra Nottingham Trent Universitetet England; 

”I flere staldes opbygning forhindrer man hesten i at være sammen med andre heste, og det kan være en stressfaktor for hesten. Forskerne fandt, at de dyr der var isoleret, havde højere niveau af stress hormoner og blev mere vanskelige at håndtere. Det at være sammen med andre heste er en så vigtig del af hestens natur, at individuel opstaldning ligefrem kan være skadeligt for deres sundhed og velbefindende” siger Dr. Kelly Yarnell, som er ledende forsker på Nottingham Trent Universitetet, og ekspert inden for området omkring hestevelfærd. 

Studiet viste at jo mere isoleret opstaldningsformen var, jo højere kortisol niveau (stress hormon) havde hestene i deres gødning. Studiet viste også at jo mere isoleret opstaldningsform, jo sværere var hestene i håndteringen.


Et lignende forskningsprojekt omkring hestes mentale tilstand er fra Ella Bradshaw-Wiley og Hayley Randle som i marts 2023, publicerede et nyt studie. 

I studiet vurderede de via ørebevægelser, ben bevægelser samt gaben, liggende og ikke-ernæringsmæssig tygning, hvor høj livskvalitet hestene havde på boks versus døgnfold. 

Kort fortalt fandt forskerne ud af, at der ved heste, som stod i boks om natten og kom på fold om dagen, havde signifikant flere markører for en affektiv tilstand. 

En affektiv tilstand er hestens underliggende følelsesmæssige tilstand.

Et er, hvad forskningen viser, noget andet er, hvad mine heste viser, og jeg er ikke i tvivl; 

De vil til enhver tid foretrække døgnfold og løsdrift over boks!

I 2021 fandt forskere ud af at mere end 12 timers foldtid reducerer risikoen for skader i det bløde væv. Det er blandt andet via at hestens sener tilpasser sig i biomekaniske bevægelser, og det er det der sker når hesten er på fold. 

Fibrene i hestens sener bliver mere elastiske jo mere foldtid. Der ud udover giver den megen foldtid generelt en bedre grundform for hesten, hvilket hjælper alle parter i træningen og holdbarheden for vores kære heste.

 
Hvis du gerne vil dykke længere ned i forskningen bag, kan du finde links lige her


Boks i løsdrift.

Min løsdrift og stald er sammenlagt 110 m2. 

Jeg kunne have valgt at lave den endnu større, men da ville jeg miste boksene og boksene gør det daglige management som fodring nemt. Hestene kommer i hver sin boks ved fodringstid, så der er ro på alle. 

Det gør også besøg af smeden nemt, da hestene ganske enkelt kommer i hver deres boks, hvor smeden henter dem fra.

 

Løsdriften hænger sammen med boksene, med låger som adskillelse. Dette for at udnytte pladsen bedst muligt og for at give mig selv mindre arbejde med at feje.

 

Selve adskillelsen fra løsdriften til strigleplads er adskilt via ”et hegn”. Det er reelt et upcyclet havehegn, som er forstærket med gode massive stolper og lægter.

I stedet for en låge fra løsdrift til staldgangen, valgte jeg at sætte en form for led, ligesom man har på folden. Der er selvfølgelig ingen strøm i. 

Selve ledet består af 2 bomulds træktov, hvor den ene ende er lavet med en løkke, som er sat igennem et almindeligt led håndtag. Den anden ende er afkortet og sidder fast med store bolte.

b5e84ea0-1778-4e2a-a6e2-6e5ca0ebb2b6jpg

Leddet ”lukkes” ved at sætte led håndtaget fast i et beslag, som er en holder til vandrør. Det fungerer upåklageligt og fylder ingenting, i hvert fald ikke i forhold til en låge. 

6499afec-b2bb-4613-b7f8-54cff8165326jpg

Jeg havde i starten 3 rækker af led, men da Kasino en dag stod forventningsfuldt og så langt efter en godbid, og samtidig skrabte med et forben, sad han fast med hans sko i den nederste række. Herefter blev den nederste fjernet hurtigt. Selv Bob, som ellers er ret kreativ med anderledes udgange, bliver fint bag den alternative låge.

 Design uden navn 18png

Jeg har i løsdriften 2 store hestebokse og 2 mindre hestebokse. Den bagerste boks bruges til opbevaring af trillebør, strøelse, sækkevogn og lignende. Det gør også at jeg ikke ”kommer til” at tage en hest/pony mere med hjem. Min mand mener vi har nok ?? Jeg forstår ikke rigtig, hvad han siger der ;)

 

Selve boksene er bygget op af kæmpe paller med træplader omkring og malet sorte. På toppen af hver bokskant er der zinkplader, som lå ubrugt på det gamle høloft. På den måde undgår jeg at hestene bidder i træet og rengøringen gøres nemmere.

Sådan bruger hestene løsdriften om vinteren;

Om vinteren tilbringer hestene væsentligt mindre tid i løsdriften, end om sommeren. Normalt giver jeg ikke hø i løsdriften, men når det er rigtig vådt i vejret, får hestene et par kg hø i løsdriften. 

Jeg gør dette for at lade hove og ben tørre godt, så jeg undgår mug og andre udfordringer der kan komme med meget vådt vejr og hesteben.

Man skulle tro at jo dårligere et vejr, jo mere ville hestene sove og være i løsdriften. Det er dog ikke tilfældet. Det viser for mig at hestene til enhver tid foretrækker at være uden for.

For at heste føler sig tilpasse og trygge i en løsdrift, er det vigtigt med god plads i løsdriften.

Der bør være 2 udgange, stolper/adskillelse for at hesten der er lavest i hierarkiet hurtigt kan komme på afstand fra de andre, hvis det er behovet.

Om sommeren bruger mine heste løsdriften rigtig meget. Hestene ”går inden døre” for at undgå insekter og varme. Jeg tror tit at vi glemmer ved hvilken temperatur at hestene føler sig bedst tilpas, hvilket er 12 grader.


134png

Hvor mange liter vand drikker en hest?

Man kan trække en hest til truget, men ikke tvinge den til at drikke.

Førhen havde jeg vandbaljen stående under halvtaget, så det var nemt at tilgå for hestene når de spiste høet. En vinter var der ekstra hård frost og jeg måtte derfor flytte vandbaljen til løsdriften. Her opdagede jeg 2 ting;

Nr. 1. Hestene gik lystigt ind i løsdriften for at drikke. Heste drikker for i øvrigt 5-6 liter vand pr. 100 kg hest pr. dag.

Når de er tørstige, uanset hvad de ellers laver, går de gerne enkeltvis ind i løsdriften for at slukke tørsten. Det betyder at de går meget mere pr. dag end, da vandbaljen stod med lettere tilgængelighed. 

Jeg har nogle gange været bekymret for om de fik vand nok, specielt på de meget varme sommerdage, dog har jeg tjekket om de var hydreret nok via skind-testen. 

Og det har de alle dage været.

133png

Nr. 2. Nøj, hvor er det bare meget nemmere at holde øje med vandstanden i vandbaljen, vandet bliver ikke lige så nemt beskidt og når der er rigtig hård frost og jeg må lukke for vandet i stalden/løsdrift, så har jeg en vandhane i sadelrummet.

Gulvet består af SF sten, hvilket var en mere bekostelig affære. Det er dog et gulv der lader spildt vand sive ned, og holdbarheden er optimal. Gulvet kan holde til store heste og meget vægt.

Foruden at huse hestene, huser stalden også ænder og høns. Og selvfølgelig de af kattene som helst vil være udenfor det meste af tiden.

Strøelse i løsdriften.

Den strøelse jeg bruger i bunden af løsdriften hedder Horse-Bedding Halmpiller. Det er det strøelse jeg synes fungerer allerbedst for mine heste og min pengepung. 

Det er nemt at bruge, dufter herligt, det er snittet og varmebehandlet halm presset i piller, så der er ingen svampesporer i og udmugningen er en leg. Møddingen er minimal, hvilket igen giver en besparelse for mig. 

Jeg har prøvet spåner som strøelse, hvilket jeg ikke synes suger godt nok. 

Hamp er meget stikkende og en mere dyr strøelse. 

Halm er lækkert som strøelse, der er ikke noget der kan slå en ny opstrøget boks eller løsdrift. Men hold op et arbejde og en stor mødding, og en ringe sugeevne når der bruges almindeligt halm.

 

Hvordan sover en hest. 

Uanset hvilken strøelsestype der bruges, er det vigtigste at hesten gerne vil lægge sig og sove i strøelsen. 

Heste sover over flere gange i løbet af et døgn. 

Hesten kan få en lur stående, men det er nødvendigt for hesten at kunne ligge sig ned og få REM-søvnen, så de ikke kommer til at lide af søvnmangel.

En vinter havde Bob ændret adfærd. Han var bobset, mere end normalt, og han stod og hang meget. Jeg undrede mig over hans adfærd og hvad der var årsagen. 

Jeg tjekkede om han havde ondt eller feber, men intet var der at se. 

På et tidspunkt så jeg at han stod og halvsov, da hans ben pludselig gav efter under ham. 

Det viste sig at han led af søvnmangel!

Årsagen til hans søvnmangel var, at der på grund af en en ekstrem våd vinter, var vand og mudder overalt. 

Jeg gav derfor hestene hø i løsdriften i en periode, så de kunne få tørret deres fusser og koder. Bob følte sig ikke sikker nok i løsdriften med hø til at ligge sig ned og sove og udenfor var det for vådt. Heldigvis fandt han hurtigt roen igen og lagde sig og sov i løsdriften.

Hestene har helt faste sove-rutiner her på Farmen. 
Ja, det er altså ikke noget jeg bestemmer, men hestenes helt eget sove-program.

De tager en liggende lur ca. kl. 03.00 om natten.

Kl. 07.00 endnu en omgang søvn.

Omkring kl. 11.00 får de sig lige endnu en god lur. 

Der går ret lang tid før de sover igen, men omkring kl. 23.00 er det endnu engang tid til en lur.

Hvis deres sove rutiner bliver rykket, fx hvis der kommer smed og/eller jeg gerne vil på tur med Kasino, så er det først ved sent eftermiddag, at de indhenter den tabte lur.  

Fordi jeg kender deres rytme ved jeg relativt hurtigt, hvis der er noget galt med mine heste. 

Er du stadig i tvivl om løsdrift er det rigtige for din hest? 
Har du din hest på sommerfold/døgnfold om sommeren? 
Hvis ja, så mærk lige efter, hvordan din hest helt præcist har det.
Hvordan har hestens fysik det under ridningen? Måske lidt mere smidig?
Hvordan har din hests mentale tilstand?
Er der normalt konfliktadfærd, som måske ikke er tilstede når hesten er på døgnfold om sommeren?

Du har dit svar der....

Derfor.
Jeg er ikke et sekund i tvivl; Mine heste elsker og trives med løsdrift. 
Samtidig viser forskning på området at det fysisk og mentalt er det bedste for hesten.

Vi læses ved ;)