Lav stendiger på hestefolden.

Udgivet 16. juni 2024 - opdateret 24. september 2024

Man skal ikke kaste med sten... medmindre man har rigtig mange af dem...

 

De vises sten

Stendigerne er den bedste ide til berigelse for hestene, jeg endnu har fået. Her er jeg virkelig ananas i egen juice. Eller æg i egen stråhat, som vi siger på landet. Stendiger, stenbunker og slalom af marksten motiverer din hest til mere bevægelse på folden. Og der er masser af muligheder!

Der er bare så mange muligheder i stendigerne for en lav kostpris. Stendigerne her hos os skaber både bakker, hvor der ikke er og opdeler folden i stier uden en masse hegn.

 Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-24T225314394png

 

Sådan begyndte vi:

En lokal landmand ønskede at komme af med en masse marksten. Jeg kontaktede ham og jeg kom til at sige ja tak til alle de marksten han havde, hvis han ville levere dem. Det ville han gerne mod at jeg dækkede brændstof udgifter til hans traktor, hvilket var ganske lidt.

 

Dagen oprandt, hvor landmanden kom med en kæmpe traktor og en kæmpe vogn med marksten.

Jeg så spændt til da han læssede det hele af, og jeg blev lettere chokeret da han bagefter sagde at han hentede næste læs, og det næste og det næste.

Det blev til rigtig mange marksten.

Til sidst var der en mega giga kæmpe bunke med marksten. Og hvad var det nu jeg gerne ville med dem?

 

 Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-24T225253250png

Planlægning

Jeg brugte en vinter på at finde ud af, hvor jeg præcis ville bruge de mange sten og sommeren efter gik vi i gang. Min plan og ideer følger:

1.       

Stendiger.

Store stendiger som er lange og knap så høje.

Stendigerne blev lavet, hvor der i forvejen var opdeling med hegn. Når jeg skriver opdeling af fold, er det ikke for at holde noget inde eller ude. Det er for at hestene skal gå en mere snørklet vej rundt, så de får flest mulige kilometer i benene.

Stendigerne er forskellige i størrelse, længde og fylde. Nogen steder har vi lavet stendiger der er 10-15 meter lange, andre steder kun 2 meter.


Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-24T225334284png


2.       

Slalom

Større sten placeret random steder på en sti. Slalom på en sti gør hestene mere opmærksom på, hvor de sætter deres ben og generelt deres kropsfornemmelse. Lidt ala grene-mikado på en sti. Du kan læse mere om grene-mikado lige her.



3.       

Stenet underlag.

Mindre sten på en smal sti, som igen gør hestene opmærksom på, hvor de sætter fusserne. Når heste går på ujævne underlag, styrkes led, sener og musklerne i benet. Med tiden forsvinder stenene ned i jorden i takt med vægten fra hestene der går på dem. Det er da heldigt at marksten er så billigere og nemme at få fingrene i.

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-18T210933283png

4.       

Mudder frie områder.

En del steder på vores fold har vi muddersikret, så hesteben og menneske ben nemmere kan komme omkring i våde perioder (det vil sige 98% af året i Danmark). 

Og alligevel vælger hestene at gå direkte ud i det værste mudder nogen af de steder der ikke er muddersikret. 

Hvorfor gør de det? 

Det gør de ganske enkelt fordi heste vælger den vej der er mest lige til, mudder eller ej. Det er præcis det du kan benytte, og udnytte, når du skaber en motiverende fold. 

Et eksempel her fra Farmen; Ved halvtaget er der et fint og tørt område med betongulv. Men langs det fine og tørre område, er det noget mudder skidt i cirka 2 meter, indtil man kommer ind på et muddersikret område. 

Vi kunne selvfølgelig muddersikre mere i det område, men….du ved jo garanteret lige så godt som jeg, hvor pebret det er. 

Og vores livsstil med hestene er ikke den billigste i forvejen. 

Så, jeg fandt på noget andet. 

Med marksten byggede vi et stendige langs betongulvet. I den ene ende af stendiget (op mod halvtaget) slutter diget omtrent 1,5 meter før halvtaget kommer. 

På de 1,5 meter er der sikret mod mudder med gummimåtter, altså en lille bitte sti. I stedet for heste der går fra det tørre område og direkte ud i knæhøjt mudder, går de nu langs diget på det tørre område. De kan så vælge den lille bitte sti væk fra halvtaget og området, eller gå langs stendiget til et åbent område. 

En prisbillig og pæn løsning. Samtidig kan stendiget gemme på nibbles til Aktiv Berigelse


Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-25T215123966png


5.       

Stenbunker. 

På det sted, hvor alle de mange læs marksten blev læsset af, har vi lavet et bakket område. 

Med min højt skattede gamle traktor med bagskovl på, flyttede vi skovlfulde fra de store bunker til de planlagte områder. Når en skovlfuld blev læsset af, foregik resten med håndkraft.

I blandt de store læs med marksten, var der også en del jord, murstens stykker og lidt beton.

 Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-24T225602346png


Jord, beton og mursten blev fundamentet for sten bakkerne, hvor der ovenpå blev placeret mark sten. Det gav det naturlige udtryk jeg søgte efter.

Igen med håndkraft fordelte vi de resterende bunker af marksten, så der blev dannet en lille sø. Eller det er vel nærmere et vandhul.  

Omkring den lille sø flyttede vi sten så der kom tydelige smalle stier op, ned og igennem de store bunker af mark sten. Med tiden har det hele sat sig rigtig godt og det er fast underlag at gå på nu.

Det er en prisvenlig måde, hvor du kan skabe bakker i et ellers fladt område.

Kopi af HESTEVRK done 87png 

Det kræver dog noget knofedt.

På folden har vi også enkelte steder lavet stenbunker. 

Stenbunker kan være store, små, aflange eller runde. 

Det er helt op til dig. 

Fordelen ved stenbunker er igen at motivere din hest til mere bevægelse på folden. Motivationen sker når en ellers firkantet kedelig fold bliver mere delt op. 

Når vi deler folden op, eller skaber et afbræk i folden, pirres hestenes nysgerrighed. 

Hestene bliver nysgerrige og motiveres til bevægelse. 

Samtidig skaber du mulighed for passiv-fysio når hestene græsser omkring en stenbunke. Det kræver nemlig hesten bruger sin krop mere end når græsset er på et fladt område. Læs mere om passiv-fysio lige her

Stenbunker er også gode til at gemme nibbles i og på, når du laver Aktiv Berigelse.

 

6.       

Forhindringer.

Du kan enkelt lave gode forhindringer på folden med større marksten. 

Placer store marksten på en række fx på en sti. Her skal hestene gå over stenrækken for videre bevægelse.


Gør den firkantede fold mere spændende.

Med stendigerne på udvalgte steder på folden, skabes en form for afbræk, så der bliver dannet mere naturlige opdelinger, som leder hestene rundt. Hestene motiveres til mere bevægelse på folden. 

På den måde, sammen med inder-folde, ledes hestene mere omkring på folden, og da de ikke kan se alt fra et sted på folden, giver deres naturlige nysgerrighed hestene lyst til at se, hvad der er sket af nye ting på den anden side af stendiget.

Dette giver mere bevægelse og mere, i min optik, naturlighed. 

Set fra et æstetisk synspunkt, så ser det pragtfuldt ud med stendigerne og de store stenbunker.

 

Gem lækkerier.

I stendigerne er der utallige muligheder for at gemme nibbles.

Hestene skal virkelig strække sig når de snuser sig frem til gemte nibbles. Når jeg skriver gemte nibbles, så lyder det til at jeg gemmer dem under en sten.

Dette er ikke tilfældet, jeg kaster enkelte nibbles enkelte steder, hvor der i forvejen enten er en sten med en hulning, bar jord eller lidt græs i stendiget.

Hvis jeg bare smider nibbles uhæmmet i stendiget, er der alt for meget spild, på grund af en del af nibbles vil falde ned i stendiget, hvor hestene ikke kan få fat i dem.

Om sommeren er stendigerne dækket af brændenælder og det er et skønt syn.

Brændenælderne giver en masse insekter og padder et fredeligt sted at leve.

 Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-24T225414206png

Når brændenælderne bliver så høje og hestene ikke kan se over, bliver hestene nysgerrig for at se, hvad der er på den anden side. Det motiverer hestene til mere bevægelse, det kunne jo være der var vokset mere lækkert frem end sidst de tjekkede det.

 

Styrk dyre livet.

Endnu en fordel ved stendigerne er at det giver flere steder til dyrelivet. Imellem stenene er der små lommer, som giver gode forhold for padder og insekter.

Jo flere insekter der kan tiltrækkes, jo flere små dyr og fugle jo mere biodiversitet. 

Ja altså med undtagelse af klæg....dem vil jeg helst ikke skabe endnu bedre betingelser for...Jeg kan ikke fordrage de små udspekulerede kravl. 

Du hører dem ikke komme og POW du har et monster kløende stik på kinden. 

Men...udover det er spændende når der er frøer og tudser på Farmen, så er de vigtige kilder for føde til fugle og for nogen pattedyr. De styrker balancen i naturen. Frøer spiser blandt andet fluer, bladlus og myg. Selv unge dræbersnegle og deres æg kan padderne tage.

Det er spændende og følge med i, hvordan stendigerne udvikler sig.

Ja altså ikke fordi sten formerer sig, men når et stendige sætter sig og der kommer planter, lidt græs og andet spændende frem.

Jeg har det på samme måde med området, hvor der før var ridebane.

På grund af det resterende sand fra banen, har det givet mulighed for andre typer af planter. Selvom jeg ikke ser mig selv som en plante-know, så forundres jeg over alle de former for planter og urter, som dukker frem forskellige steder bare på vores lille område.

Jeg har mange nye planer med den gamle ridebane. Hestene er på ingen måde motiveret til at være i det område, og det vil jeg gerne de bliver.


Kommer hestene til skade på stendiger?

Selvfølgelig er det altid muligt for en hest at komme til skade….oftest på en søndag. 

Jeg har dog ikke oplevet nogen former for skader i forhold til stendiger, stenbunker eller slalom af sten. 

Jeg forstår godt, hvis du er bekymret for skader, det kan jo være fatalt for hesten. Samtidig bliver vores heste styrket i sener og led når vi giver dem muligheden for det. 

Jo mere styrket din hest er, jo mindre risiko er der for skader. Jeg tror vi glemmer, hvor hesten stammer fra. 

Det mener jeg på flere måder. 

Jeg tror vi glemmer at de er steppedyr. På stepperne er der ikke nogen der fjerner sten, rødder eller grene.

 

Går hestene ikke bare over stendigerne?

De går ikke over stenbunker eller diger med deres gode vilje. 

Jeg kan bede mine heste om at gå over på lave områder af et stendige, men de vil naturligt hellere gå uden om. 

Mine heste går til gengæld gerne op i de små bakker, hvor der er stier. 

Netop pga. heste hellere går uden om et stendige, er det så effektiv som opdeler, afbræk og giver stimulerende folde. 

Jeg har ledt efter om nogen har undersøgt årsagen bag når heste går uden om, dog uden held. Så her har du en af mine synsninger:

Heste går hellere udenom en forhindring for at spare på energien. Det kræver mindre energi når de går uden om noget, fremfor over. 

Alle dyr har et instinkt for at være så energibesparende som muligt. De skal jo altid være klar til flugt eller kamp, og så nytter det ikke at energien er brugt på fniller-fnaller.  

Hvad tror du er årsagen bag?

Forlæng sommeren!

Jeps, det mener jeg seriøst. Du kan forlænge sommeren - agtigt. Forklaringen kommer her; 
I løbet af sommeren, hvor græsset er i vækst, kommer der græs op i stendigerne. Hestene er på dette tidspunkt mere fokuseret på græs og andet godt alle andre steder på folden. Først hen på efteråret er de interesseret i græs, brændenælder og planter i stendigerne. 

Så, det er da en måde sommeren kan forlænges.

Hvorfor overhovedet gøre alt det knokle arbejde?

Fordi det gør din hest stærkere fysisk og mentalt. 

Din hest har flere muligheder for at bruge deres instinkter. 

De instinkter som gør heste til heste. 

De instinkter som vi i de klassiske opstaldninger ikke tilgodeser. 

Når vores heste ikke får udleveret deres indre instinkter, skaber de problemer. Måske vi med mere fokus på, hvordan hestens fold er indrettet, kan undgå mange adfærds problematikker? 

Måske en hest der får udlevet deres instinkter, er mere glad og villig i ridningen? 

Og måske en berigende og motiverende fold kan give selvskabs ponyer mere indhold i deres liv? Det er i hvert fald en tese jeg har.

 

Derfor.

Der er så mange muligheder med marksten. 

Du kan nemt og billigt opdele din fold. 

Du kan skabe fede gemmesteder til nibbles

Du kan lave større stendiger. 

Du kan berige insekt og dyrelivet. 

Du kan lave det i stor målestok som vi har gjort, eller du kan lave det i mindre målestok, hvis du fx har din hest opstaldet ude.


Vi læses ved ;)