Heste-gal

Udgivet 13. april 2024 - opdateret 20. august 2024


Bidt af en gal hest.

Når man slår ordet berigelse op i ordbogen, kommer følgende ord frem;

Forbedre eller højne kvaliteten af noget.

Forstærke, booste, befrugte, vende skuden eller forbedre forholdene.

Det er lige præcis det berigelse på folden betyder….altså alle disse skønne ord.

 

Måske oplever du som jeg, at der er noget helt galt i måden vi har heste på, og ønsker det bedste for din hest.

Bloggen her er til dig som gerne vil imødekomme hestens naturlige instinkter.

Til dig som gerne vil give din hest endnu mere diversitet og til dig som gerne vil styrke din hest og som søger inspiration til, hvordan du kan gøre det.

En motiverende berigelsesfold er et længerevarende projekt som er i konstant forandring med nye ideer der testes af, nyt og spændende for hestene. Der er også en masse ideer der var bedre i teorien end i praksis og træer der tager lang tid om at gro op.

Der er intet hastværk når det kommer til berigelse for hestene, der er blot Hesteværk!

 

Hvor`du fra?

Jeg er fra jylland - Woop Woop

Igennem et langt hesteliv har jeg flyttet mig fra den klassiske rytter tilgang med ”vil hesten ikke frem, så skal den bare ha` med støvlerne!”.

Som 7-årig startede min afhængighed af heste. På den lokale rideskole i Jylland.

Min søde Farfar var vant til heste, så hver mandag hentede han mig og kørte med ud på rideskolen. Med en oilskindsjakke på, gummistøvler og ridehjelmen under armen, stod jeg forventningsfuld i stalden før dagens ridetime.

Jeg var fuldstændig solgt.

Alt drejede sig om heste fra det øjeblik.

Ja, og det gør det stadig, trods det snart er 40 år siden jeg for første gang mærkede lykken af de fantastiske heste.

Jeg begyndte på Bøv. En lille broget fræk 3ér pony, som stort set alle børn begyndte på. Jeg tror det var for at skille bukkene fra fårene, for Bøv smed os nybegyndere af konstant. Det var ikke noget vildt, men det klassiske Pony-dyk.

1.  Rytter på pony

2.  Rytter og pony rider på græs

3.  Pony stopper pludselig op og stikker mulen i græsset

4. Rytter triller ud over hovedet på pony

Hvem har ikke prøvet den pony-unode? Ja, selv med min skønne hest Kasino (aka Konnie The Ponni) bliver der fra hans side forsøgt med Pony-dykket.

 fotos til blog august Instagram-opslag 19png

Der blev ikke lyttet til hestene dengang. 

I hvert fald ikke som i dag, trods vi stadig er håbløs bagud i vores håndtering, opstaldning og ridning af de pragtfulde heste. Ja, generelt er vi som mennesker bagud med meget, når det gælder måden vi behandler dyr.

Hvis en hest sagde fra, uanset årsag, så skulle den bare have med støvlerne og fremad. 

Eller der blev taget ekstremt hårdt i tøjlen, for nu skulle den altså bøje nakken. Generelt fandtes det ikke med, at man fandt ud, hvorfor hesten gjorde som den gjorde. 

Hesten skulle bare underkaste sig og vi skulle vise, hvem der var lederen. 

Foldtid var måske et par timer på en fold med knæhøjt mudder i vinterperioden, eller en græsmark med fuldfed græs i sommer perioderne. Foderet bestod af havre og byg, måske lidt melasse for mere energi. Strukturen var halm og lidt hø. 

Jeg ved godt at det findes endnu alt for mange steder. Heldigvis er der et paradigmeskifte i gang i hesteverden og det er ikke et sekund for tidligt.

 

Hestevelfærd.

Nu er jeg heste-holder og rytter med fokus på, hvad er årsagen til min hests adfærd lige nu?

Og hvordan løser jeg det bedst muligt?

Samtidig med den rejse, begyndte jeg at være kritisk over for, hvordan mit management med mine heste var. 

Hvor godt imødekom jeg mine hestes instinkter, hvad er deres instinkter ud over den gængse viden og hvordan kunne jeg forbedre det? Hvordan sikrede jeg naturlighed for mine heste indenfor det mulige og min pengepung?

8 år har jeg udforsket hele berigelses ideen hjemme på Farmen og med egne heste.

Jeg har de sidste 2 år taget fotos igennem sæsonerne. Det hele er meget lavpraktisk, så du vil kunne se beskidte heste med mudder i panden og til møgede dækkener.

Jeg ønsker ikke at vise en fortryllet og uægte verden, men helt enkelt, hvordan det ser ud og virker, hvad har det af betydning for mine hestes trivsel og sundhed.

Jeg ønsker at berigelses ideer fra Hesteværk er nem at gå til for alle, og samtidig er der mulighed for at dykke ned i den spændende forskning der er bag, for de der ønsker dette.

 

Disclaimer;

Alt hvad der står skrevet i denne blog er fra egne erfaringer, mine synsninger, test, læst i bøger og ideer. 

Noget er bakket op med forskellige undersøgelser og forskning, hvor der gives en kildehenvisning, andet er min helt egen observation og fortolkning. Skulle din hest komme til skade, ikke kan tåle en plante eller urt eller lignende, da er det hesteejers eget ansvar. 

Bloggen her er mit bud på et berigende hesteliv og mine erfaringer med egne heste. 


Jeg håber du vil blive inspireret til selv at gå i gang med Naturlig og Aktiv Berigelse og motivere din hest til mere naturlig bevægelse på folden. 

Vi læses ved ;)