Hvor gammel bliver en hest - Senior hesten!

Senior hesten – En verden af erfaringer!

 

I denne blog får du viden om de skønne senior heste og Dronning Ingrid. Ja altså min gamle pony, ikke den kongelige. Du får information om alle urter, planter og træer som seniorhesten kan udnytte til den aldrende krop. Når jeg skriver urter, så er det i denne blog en fælles betegnelse for alle de naturlige planter, urter og træer, som du kan give din senior hest.

 

Dronning Ingrid;

Lidt kongelig har man da lov til at være. I 2017 kom Dronning Ingrid til os her på Farmen. Hun havde i årevis været udsat for misrøgt. Du kan læse hendes historie her. Jeg ønskede hun fik et liv som en dronning – deraf navnet. Dronning Ingrid er omtrent 35 år her i 2024. Hun er med alderen blevet udfordret på mave-tarm og får hurtigt lidt tynde pærer. Samtidig er det tydeligt hendes led er stive. Heldigvis gør løsdrift og Naturlig Berigelse sit for at holde Dronningen så smidig som muligt.

Når man som Dronningen er omtrent de 35 år, hvilket i menneske år er lige over 100 år, er det helt okay at være lidt slidt. Min mor sagde på et tidspunkt at hun så lidt sølle ud. Mit modsvar var at når hun (min mor) bliver 100, så ser hun nok også ret sølle ud.

Og det er rigtig. Dronningen ser lidt sølle ud. Det gør det ikke bedre at hun har ppid og jeg derfor klipper hendes pels et par gange i løbet af en sommer. Ellers har hun det alt for varmt og klør sig over alt. og…hhmmm, hvordan skal jeg sige det pænt….jeg er SÅ elendig til at klippe heste!

Men det er fuldstændig lige meget, hvordan hun ser ud, så længe hun har det godt, så længe hun er glad, så længe jeg kan holde huld på hende og så længe hendes tænder fungerer.

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-19T230618666png

Hvornår er en hest senior?

Tja, det er meget forskelligt. Nogen heste er decideret slidt ned omkring de 15 år, andre før og heldigvis flere og flere først når de kommer godt op over 20-årsalderen. Der er også stor forskel på, hvornår en hest er senior i forhold til om det er en pony eller hest. Ofte er det sådan at jo større hest, jo tidligere bliver de senior.

 

Hvad menes med slid på hesten?

Vi er generelt, og det her er en af mine synsninger, ikke særlig gode til at tænke på, hvor lang tid vi egentligt gerne vil have vores heste til at holde. Med det mener jeg det vi byder hesten i hestens opvækst. Før hesten er helt færdig udviklet i kroppen og knoglerne, tilrider vi dem alligevel i 3-årsalderen. Det er vel logik for perlehøns at vores heste så ikke holder langt op i alderen. Men sådan er det altid blevet gjort….bevares…jeg har selv redet flere heste til. I hvert fald da jeg var ung og uden en færdigudviklet frontallap, nu ved jeg hvad der kan være af konsekvenser. Det er oftest konsekvenser for mig i form af AV-konsekvenser.

Og hvorfor red jeg dem til da de var 3 år? Fordi det plejede man at gøre. Det er vel det samme der sker når heste i diverse avlsforbund skal fremvises under rytter som 3 års?

Hvorfor gøres det? Fordi det plejer man at gøre.

Hvad mon der ville ske for hestens holdbarhed, hvis vi alle ventede til de reelt var færdig udvokset i 5-årsalderen?

Mon hesten ville holde længere?

 

Holdbarhed, hvad pokker mener du?

Holdbarhed lyder lidt som en udløbsdato på en liter mælk. Det virker en smule malplaceret når jeg taler om hesten. Det er alligevel det ord jeg synes der dækker bedst.

 

Pensioneret hest?

Det vi ofte gør galt er at pensionere hesten. Efter et langt liv med eventyr og menneske kontakt dagligt, smækkes hesten på en fold uden indhold og skal nu ”nyde” sin 3. alder.

Din hest kan blive deprimeret eller helt miste livslysten, når de ikke udfordres. Med Aktiv og Naturlig Berigelse kan du;

-         Udfordre din hest

-         Stimulere instinkter

-         Stimulere hjerne og krop

-         Motivere til mere bevægelse

Med andre ord kan du med din fold-indretning forbedre den gamle hests liv og krop. Jo mere naturlig bevægelse, jo bedre for senior hestens krop.

 

Jo ældre din hest bliver, jo mindre optimalt fungerer kroppen.

Fx optager maven ikke næring lige så godt. Hestens mave bliver hurtigere slået ud af kurs ved skift af struktur og vejr påvirkninger i forbindelse med græsset. Led er stive og måske ømme. Heldigvis er der en verden af urter som kan styrke din hest.

 

Hest med gigt?

Dårlige og stive led kommer med alderen. Muligvis du også vil opleve hævede ben på den gamle hest.

Uanset hvad din hest har af aldersbetinget trælse udfordringer, vil urter der styrker kroppens blodcirkulation være det bedste at starte ud med. En bedre blodcirkulation gavner heling og renser flere toxiner ud af blodet;

-         Brændenælde

-         Rosmarin (specielt ved gigt)

-         Kulsukker

-         Boghvede

-         Tang

-         Hvidtjørn

 Eskadronpng

Hest med slidgigt?

Er det decideret slidgigt din senior hest bøvler med, er urter der er rig på C-vitamin alfa-omega. Det er urter som;

-         Hyben

-         Brændenælder

-         Boghvede

-         Kulsukker

-         Burresnerre

 Eskadron 2png

For at supplere nyrerne, som virker dårligere jo ældre en hest, hjælper disse urter din hest. Nyrerne er det organ som fjerner toxiner helt ud af kroppen;

-         Mælkebøtte BLADE

-         Mjødurt

-         Brændenælde

 Eskadron 3png

Leveren står også for tur på din senior hest. Leveren administrerer blodsukker, lagre A-vitamin og B12 vitamin. (For at din hest kan optage C-vitamin, skal A-vitamin depotet i kroppen være fyldt op);

-         Mælkebøtte RØDDER

-         Mjødurt

-         Marietidsel

Eskadron 4png

Lymfe systemet er ofte udfordret på din senior hest. Det er det system der dræner for meget væske væk. For meget væske kan blandt andet give hævede ben. Jo bedre lymfesystem – jo bedre immun celler. Disse urter styrker lymfe systemet;

-         Morgenfrue

-         Burresnerre

-         Bukkehornsfrø

 Eskadron 1png

Skal senior hesten have alle disse urter?

Nej, det er ikke nødvendigt. Mange af urterne støtter samme udfordringer. Se og mærk din hest. Hvor er din hest mest udfordret i kroppen? 

Vælg de urter, hvor du oplever hesten har mest brug for hjælp. 

Jeg vil dog til enhver tid anbefale brændenælde. Brændenælde er smækfuld af alle de gode ting som C-vitamin og fibre.

Tilskud med omega er alfa….ja okay…omega. Omega smører hestens led, styrker pels og hove. Med omega bliver det nemmere at holde huld på din gamle hest. Du kan hurtigt skrue op og ned for mængden af omega alt efter, hvordan din gamle hest ser ud i huld.

 

I de kolde vintermåneder;

Når året går på hæld og temperaturen falder, kan led på den gamle hest blive mere stive og plaget af gigt. Hvis din senior hest har smerter og det virkelig gør nuller-naller, findes der flere urter som hjælper. Dewils claw er virkelig effektiv. Pilebark har også en god effekt.

 Eskadron 6png

Massage på de gigtplagede ben giver endnu bedre blodomløb. 

Måske du kender det fra dig selv; Du har smerte et sted, fx dit knæ, men både dit lår og læggen får med tiden også smerter. Hvis du masserer området og får mere blodcirkulation, mindskes smerten tit. 

Det samme kan du gøre med din gamle hest. Brug gerne massage olie med lavendel, kamille og rosmarin. Det er en god blanding til netop de gamle heste ben. Du kan med fordel også bruge Arnica til formålet.

 Eskadron 5png

Derfor;

Du kan med naturen hjælpe og styrke din gamle hest. Med Aktiv og Naturlig Berigelse kan den gamle hest udfordres, stimuleres og få opfyldt de inderste instinkter. Det bringer din gamle hest i balance. Jeg ved i hvert fald at Dronning Ingrids blide gamle væsen giver så meget igen.

 

Vi læses ved :)