Instinkt - Aktiv Berigelse til din hest

Udgivet 6. juli 2024 - opdateret 25. august 2024

Du bliver bidt af det!


De klassiske firkantede græsfolde som de fleste heste går på, de ser mega flotte ud.
Men der er intet stimulerende for hestene.

Intet der pirrer deres nysgerrighed.

Ingen mulighed for et opfyldt instinkt. 

Aktiv Berigelse er vinter udgaven af browsing, passiv-fysio og contra free loading

Aktiv Berigelse bruger jeg mest om vinteren. I stedet for at hestene står og glor et sted på folden i de kolde måneder, bliver de nu motiveret til bevægelse. Du kan også bruge Aktiv Berigelse til hesten på jordfold. 

Aktiv Berigelse er forskellige måder, hvor du kan lægge/hænge/gemme nibbles og forskellige lækre struktur typer. Via Aktiv Berigelse får din hest mulighed for fødesøgning, hvilket i sidste ende kan hjælpe en hest med for meget mavesyre og med efterløb. Faktisk kan Aktiv Berigelse hjælpe med hestens vægt, hvis din hest er lidt for tyk.

Men hvorfor overhovedet berige hesten?

Et instinkt er et medfødt anlæg for at udføre bestemte handlinger eller reagere på en ydre påvirkning på en ubevidst, men hensigtsmæssig måde.  

Betydningen for ordet behov er (grundlæggende) krav, især af fysiologisk, psykisk eller praktisk art, som skal opfyldes for at undgå en utilfredsstillende eller ødelæggende mangeltilstand. Ved at opfylde et instinkt/behov nedsætter du risikoen for stress adfærd, stereotyp adfærd eller en overgearet hest der spooker.


Kopi af HESTEVRK done - 2024-05-05T223457309png

Læs eller genlæs bloggen omkring Contra Free Loading, hvor du får endnu mere viden omkring, hvorfor hesten har brug for at indfri deres instinkter. 

Du har nok hørt om Marlows behovspyramide. Men hvad med hestens behovspyramide?

Ideen bag Aktiv Berigelse er at udfordre hestene, så de kan opfylde deres instinkter. Med instinkter mener jeg ikke de fysiske og sociale behov, men det der ligger over disse behov. 

Jeg kalder det for Tamhestens Trang.  

Jeg har før skrevet om at vi kender det fra hunde. Hvis en hund ikke får sin daglige gåtur, hvor hunden har mulighed for at snuse, eller på anden måde bliver udfordret, så ender det ofte med en overaktiv hund eller en aggressiv hund. 

Det samme sker med katte. En kat der kun holdes indendørs uden særlig motion eller interaktion, vil blive hyper og rasere et hjem på to sekunder. Ganske enkelt fordi de kun får deres fysiske, sociale og trygheds behov.  

Det er det samme med heste. Det er heldigvis de færreste heste der ikke får de fysiske behov opfyldt.  

Der er mindre der får opfyldt deres sociale og trygheds behov og desværre de få der får opfyldt sjælens behov.

Kopi af HESTEVRK done - 2024-05-05T223608926png

Tamhestens trang.

Når vi giver hesten, nærmest forærer, foderet direkte i krybben, høet let tilgængelig og vand lige til venstre, så er det kun det fysiske behov der bliver opfyldt. 

Det indre behov for fødesøgning og bevægelse bliver ikke opfyldt. 

Konsekvensen af at hesten ikke får disse instinkter opfyldt, kan føre til frustration, stress og stereotyp adfærd ved din hest.  

Betyder det så at vi altid skal lade hesten knokle for sin føde? Det mener jeg ikke, men jeg mener vi bør gøre mere i Naturlig og Aktiv Berigelse for at undgå uhensigtsmæssig adfærd hos vores hest.  

Her er mit bud på Tamhestens Trang.

Hestens fysiske behov er;  

Foder, struktur, frisk vand, bevægelse og læ for vind/vejr. 

Det fysiske behov er forebyggelse for sygdom eller skader, og dyrlæge når det er nødvendigt.  

Det er de årlige tjek-up med vacciner, tand kontrol og generelle sundhedstjek af hesten. 

Det er fornuftige intervaller af smed og det er korrekt tilpasset udstyr.


Hestens trygheds behov er; 

Tryghedsbehovet omhandler mest af alt hestens sociale behov, da tryghed også er at være hest sammen med andre heste i flok.  

Det er at kunne agere socialt med resten af flokken blandt andet via rubse og klø hinanden, se og snuse hinanden når de har lyst. Det er flokkens sammensætning. 

Tryghedsbehovet er i den grad også menneskers tilgang til hesten. 

Det er måden mennesket er omkring hesten, måden vi tilgår hesten og måden vi træner hesten. 

Det er, hvordan vi løser udfordringer når hesten ikke gør det vi ønsker, det er observation af hestens adfærd og grunden til en adfærd. 

For mig er et tydeligt bevis på, at mine hestes tryghedsbehov er opfyldt i min håndtering af dem, at de har lyst til at være sammen med mig og de er motiveret til at gøre det jeg spørger om. 

Sjælens behov er; 

At gøre det der allerede er inden i alle heste.

Det er hestens indre formål og instinkt. 

Nogen instinkter ønsker vi selvfølgelig ikke i udpræget grad, for eksempel flugt, freeze, fight eller hormonelle instinkter.  

Men de instinkter som er hestens formål i økosystemet, de er virkelig presserende i deres system. Det er at arbejde for føden, det er at bruge mulen og lugtesansen og det er at bevæge sig endnu mere i det daglige. 

Det er zoopharmacognozy, det er browsing, det er contra free loading og det er passiv-fysio. Det kan du opnå og skabe for din hest med Aktiv og Naturlig Berigelse.

Kopi af HESTEVRK done - 2024-05-05T223440679png

Derfor.

Med fokus på Tamhestens Trang kan du skabe endnu bedre livskvalitet for din hest.

Du kan tilbyde endnu mere naturlighed og du kan bringe endnu mere balance for din hest.

Der kommer selvfølgelig en masse mere inspiration til dig her på bloggen, så glæd dig.


Vi læses ved ;)





Design uden navn 8png