Træerne på heste folden

Udgivet 12. juni 2024 - opdateret 24. september 2024

Hestearbejde og spurveføde passer dårligt sammen.


Det du giver hesten af foder, afspejles i hestens fysik og mentalt. Dette gælder også med hestens mulighed for at browse. Men hvad er egentligt gode træer til heste? Og hvorfor er det vigtig din hest kan browse? Det får du mere viden om her i dette blog indlæg :)

Hvis du her tænker, hvad er browsing, kan du tjekke denne blog ud om Browsing


Giftige planter og træer for heste:

Stort set alle giftige planter og træer har et bitterstof i sig, hvilket heste instinktivt undgår. 

Når planten eller træet er i blomst er bitterstoffet mindre. 

Selvom heste undgår bitterstof generelt, kan de alligevel godt finde på at spise noget der er lidt giftig. Det kaldes at spise non-food. 

Heste spiser non-food, hvis de har en udfordring i kroppen. Som eksempel kan heste finde på at spise agern fra egetræ, trods de er både bitre og giftige. 

Hesten gør det fordi det kan gøre mave-tarm uvelkommen i forhold til parasitter/orm. 

Det er da smart, hva! 

Dette instinkt kaldes for zoopharmacognozy og det kan du få mere viden om lige her

Der hvor det bliver farligt er, hvis din hest spiser meget af en giftig plante eller træ. 

Normalt sker det sidste ikke, hvis din hest har adgang til godt og rigeligt struktur, græs, gode planter og træer. Men….selvfølgelig kan en forgiftning ske ved et uheld, ved en meget uerfaren ung hest eller mangel på andet spiseligt. 

Du bør derfor altid være opmærksom og fjerne giftige planter og træer.

Den afgørende faktor for, hvor giftig en plante eller træ er for din hest, afhænger af koncentrationen i planten. Koncentrationen af giften kan variere i planten/træet alt efter vind og vejr. Ligesom du nok kender det fra sukkerindholdet i græsset også ændrer sig efter sæsoner og temperatur.

Plantegifte har grundlæggende 2 hoved stoffer nemlig alkaloider og enzymer.

De mest typiske giftige planter/træer på danske hestefolde er:

Agern, egeløv, taks, skarntyde, padderok, lupin, perikum, smørblomst, engbrandbægre, ahornspirer, bjørneklo, gifttyde, sort natskygge, efeu, vild pastinak, vinterkarse og gul okseøje. Disse planter/træer varierer i, hvor giftige de er. Nogen af planternes giftige virkning forsvinder når de bliver tørret til hø, men ikke alle.

Du kan læse meget mere om de giftige planter og træer, koncentrationen af giftstoffet og symptomer ved forgiftning på Vetgruppen .


Hvorfor spiser heste træ og bark?

Når heste afbarker grene får de træstof indenbords. 

Træstof er råfibre, og er ufordøjelige kulhydrater.  

Ufordøjelige kulhydrater holder gang i tarmsystemet og de nedbrydes ikke i tyndtarmen.  

Uden at blive fordøjet i tyndtarmen kommer råfibre videre til tyktarmen. Her bliver nogen af fibrene nedbrudt og de omdannes til gode stoffer, som nu kan optages i kroppen.  

Råfibre giver en god mæthedsfornemmelse for hesten og tilfører ganske lidt energi til hestens krop. Det er ganske små mængder råfibre der skal til før det giver en god balance i hestens tarmsystem.  

Når du giver hesten mulighed for at afbarke træer og spise små grene og kviste, dækkes hestens behov for at tygge. 

Når hesten tygger opstår der spyt. Hesten danner mavesyre konstant og det eneste der kan neutralisere mavesyren er spyt. Så du kan forebygge at din hest har for meget mavesyre og/eller tynd mave og efterløb, ganske enkelt ved adgang til træer. 

HUSK altid at kontakte din dyrlæge, hvis du mistænker din hest have nogen former for sygdomme!


Der er ikke forsket i de gode egenskaber som mange træer og buske har for hestene. Jeg håber det kommer i fremtiden.


Hvilke træer kan heste tåle:

Hvidtjørn.

Hvidtjørn har en almindelig forekomst i Danmark og ses ofte i læhegn. Blomsterne dufter fantastisk i foråret og hvidtjørnens bær mætter mange fugle igennem vinteren.

Hvidtjørn er smækfuld af antioxidant. Antioxidanter er vigtige for alle kroppe, også hestens, da antioxidanter angriber de frie radikaler i kroppen.

Frie radikaler er stoffer som er skadelig for kroppen, hvis de ophobes.

Hvidtjørn understøtter en sund blodcirkulation.

Hestene har fuld adgang til et par stykker af de hvidtjørn der er på Farmen. Det benytter de ganske godt. Hvidtjørn kan plantes, hvis du ikke har den i forvejen.

Her på Farmen er Dronningen glad for hvidtjørn. Jeg tænker det har noget med hendes alder og at hendes krop har brug for mere støtte.

Crataegus Laevigata

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T225057518png

Hyben.

Hyben er lidt ligesom brændenælde, ganske enkelt genialt. Hyben støtter immunforsvaret, hove og led pga. galaktolipider.

Hyben indeholder Thiamine, Niccin, Riboflavin og Volatile olie, som reelt er en masse latinsk oversat til SUNDT! 

Mange er heldige at have hyben på/omkring deres fold. Jeg har dog plantet hyben her.

Hestene spiser, foruden bær, også gerne af blade og små kviste. Jeg er altid forundret over, hvordan de kan spise så mange stikkende planter som de gør, uden at få skader i munden.

Rosa Coxae


Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T225439969png

Birk.

Birketræet er også et heste venligt træ. Medmindre hesten er allergisk overfor birkepollen selvfølgelig.

Jeg har købt og plantet birketræer til Farmen. Det er tydeligt at se at det tager lidt længere tid for birketræerne på inderfolde at vokse op, end de birketræer jeg har plantet andre steder på Farmen. Jeg tænker det er blæsten som har betydning for det.

Betula

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T225624183png

Elm.

Elm kaldes også for ammetræer, da de er hurtigt voksende og derfor giver læ til at andre træer kan vokse i et lavere tempo. Elm vokser gerne op over alt.

Da elm er hurtigvoksende, betyder det også at træet ikke er lige så hårdt, som langsomt voksende træer. Elm vil oftere vælte i en stærk storm, end fx et bøgetræ.

Elm suger en del vand og er derfor effektiv til de våde områder der kan være på en fold.

Her på Farmen har vi i forvejen en del elm, og der kommer små baby elm op mange steder. 

De små træer planter jeg i potter og plejer dem sommeren igennem (plejer dem = giver dem vand, læ og sol).

Når de små elmetræer når en vis størrelse, gerne 1-1,5 meter i højde, planter jeg dem på inder-foldene. Det skal gerne være i en våd periode de plantes ud, hvilket gælder for alle træer og buske, men inden frosten sætter ind.

Ulmus Glabra

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T225750300png

Bøg.

Her på Farmen har vi en meget lang og høj bøgehæk, som blandt andet er langs stierne om æblefolden. Kasino kan lige præcis nå bøgehækken og holder simpelthen den side af hækken fint klippet hele sommeren.

I gamle dage lavede man bøge hø, hvor man tørrede kviste og blade, som blev tildelt som struktur.

Jeg prøvede en sommer at lave bøge hø efter den store bøgehæk var klippet.

Det blev ikke vellykket og det endte med at de mange grene mugnede i løbet af vinteren. Så den ide blev lagt på hylden igen.

Bøgen har de skønneste lysegrønne farver i foråret og de er forårsbebuder på mange måder. 

Har du nogensinde smagt et nyudsprunget bøgeblad? 

Det har en lidt syrlig og frisk smag og jeg forstår godt at hestene er yderst glade for at spise dem. Bøg er ikke giftig for heste. Til gengæld er frøene fra bøg, de hedder bog, giftige i store mængder. 

Fagis


Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T225936302png

Poppeltræ.

Nu går jeg lige hen og bliver lidt udenlandsk, for de poppel træer jeg har på den ene inder-fold er amerikanske. Denne type af Poppel er ikke lige så udsat for poppelsyge, som de fleste Poppeltræer desværre er. Derfor valgte jeg den amerikanske udgave. 

Visse arter af Poppel kaldes også Asp, som er det gamle, danske navn for disse træer. 

Poppel er beslægtet med pil og er lige så hurtigvoksende som pil. Poppel er selvfølgelig også heste venlig. Poppel er også utrolig smukke.

Af poppel træ laves der blandt andet tændstikker.

Populus

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T230949493png

Flere slags gran.

I januar måned, hvor julen er ovre kan du være heldig at finde meget billige pottegroet graner af forskellige slags. Generelt er pottegroet træer, buske og planter nemmere til at slå rod og vokse. Det gør det nemt for dig. 

De er perfekte på inder-folde, da de er stedsegrønne. Stedsegrønne træer suger vand hele året, dog mest i vækstperioder.

Granerne giver også ly til fuglene året rundt.

Det er ikke alle typer graner du bør købe, da nogen er giftige, blandt andet taks og thuja.

Nomen Abiegnis

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T230526057png

Pil.

Pil findes i utrolig mange varianter. De er virkelig skønne og ufattelig nemme at plante. Det kræver bare en stikling fra en pil, lad stiklingen få lidt frost (du kan bruge fryseren 1-2 døgn), og allerede i februar måned kan du plante dem.

Selve plantningen er også nem; Bare stik enden af stiklingen ned i jorden og BUM du har plantet en pil.

Pil er vildtvoksende i Danmark.

Jeg har dog købt mig til 2 guldpil, da de bliver meget store og smukke på relativ kort tid.

Pil suger meget vand, dog kun i vækstperioden. Det er en god ide at bruge pil på de våde områder på din fold.

I pil findes et aktivt stof der hedder salicylsyre. Salicylsyre bruges blandt andet i hovedpinepiller, og har en smertestillende effekt.

Salix

Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-23T230556476png

Sæbe på træer.

Til de træer jeg gerne vil bevare tager jeg en fast håndsæbe, gerne uden parfume og andet gejl, og kører sæben på barken et par steder på træet. Smagen af sæbe vil hestene undgå, så de spiser ikke de træer.

Det ødelægger ikke træets bark, ej heller har jeg set insekter der har sat sig fast i sæben. 

Så en win-win


Derfor.

Du kan roligt lade dine heste browse på disse typer af træer. Det vil kun gøre dem godt. Hestens browsing instinkt vil blive indfriet og gøre hesten mere stærk fysisk og mentalt.

OBS! Hvis dine heste har adgang til træer, vil jeg anbefale at de ikke går med grimer. En grime kan hurtigt sætte sig fast i en gren. 

Vi læses ved ;)