Browsing og passiv-fysio for heste

Udgivet 13. maj 2024 - opdateret 23. september 2024

Browsing og passiv-fysio.

Hverken fugl eller fisk.

For at imødekomme mine hestes naturlige instinkt og browsing adfærd, er jeg gået all-in på at lave de bedste betingelser for dem. 

Men hvad er browsing og hvilken benefit har det for din hest? 

Det får du svaret på i denne blog.

Browsing betyder i alt sin enkelthed, at heste spiser buske, bark og løv/blade, som en naturlig del af deres kilde til føde. Det giver hestene en bedre fordøjelse og vigtige næringsstoffer, som de ikke får fra græsset.

Dette har 3 eksperter undersøgt og publiceret “Browsing – an overlooked aspect of feeding management in horses”. Udover de vigtige næringsstoffer giver browsing et hjælpelager i maven i forhold til mavesyre, det giver flere fibre og hjælper mod uhensigtsmæssig adfærd.

Kopi af HESTEVRK done 7png

Samtidig hjælper browsing på muskler og kropsholdning, ja endda selvbæring, ifølge Sharon May Davis. Hun er en legende inden for hestens anatomi og biomekanik.

Når en hest browser, for eksempel strækker sig efter blade på et træ, bruger den muskler som vi ikke kan få hesten til at bruge i ridningen. Det er alt sammen med til at styrke hesten. Du kan finde link til forskning lige her


Kopi af HESTEVRK done - 2024-04-25T215249027png

Når heste afbarker grene får de træstof indenbords. Træstof er råfibre, og er ufordøjelige kulhydrater.

Ufordøjelige kulhydrater holder gang i tarmsystemet og de nedbrydes ikke i tyndtarmen.

Uden at blive fordøjet i tyndtarmen kommer råfibrene videre til tyktarmen. Her bliver nogen af fibrene nedbrudt og de omdannes til gode stoffer, som nu kan optages i kroppen.

Råfibre giver en god mæthedsfornemmelse for hesten og tilfører ganske lidt energi til hestens krop.

Det er ganske små mængder råfibre der skal til før det giver en god balance i hestens tarmsystem.

Når du giver hesten mulighed for at afbarke træer og spise små grene og kviste, dækkes hestens behov for at tygge. Når hesten tygger opstår der spyt. Hesten danner mavesyre konstant og det eneste der kan neutralisere mavesyren er spyt. Det er også derfor man siger at der max må gå 4 timer, hvor hesten ikke har struktur eller andet til rådighed. 


Hvis hesten har for lidt struktur, mulighed for browsing, græs eller andet, eller der går for lang tid imellem, opstår der ofte mavesår. Hvis hesten først har fået mavesår er hesten mere tilbøjeligt fremadrettet. For ikke at tale om den smerte som mavesår giver. Derfor er mulighed for browsing endnu en ting du kan gøre for at forbedre hestens sundhed.


Kopi af HESTEVRK done 8png

Alle muskler, sener, vedhæftninger og led, hænger sammen og er afhængige af hinanden i hele kroppen. 

Når hesten ikke bruger en del af kroppen, kompenseres der i noget andet, og her opstår skaderne. 

Ved at lave berigende folde med mulighed for browsing adfærd imødekommes hestens naturlige fysik.

Kopi af HESTEVRK done 3png

Passiv-fysio:

Passiv-fysio er måden du tilbyder din hest forskellig nibbles og struktur. Det er en måde du styrker din hest i hestens led og muskulatur. 

Man kalder det 80-20, det vil sige 80% af tiden bør tilgængeligheden af hestens struktur/foder være i græshøjde.

De resterende 20% må derfor gerne være i (næsten) alle mulige andre højder og stillinger. Og det er blandt andet det vi kan benytte på en motiverende fold med Naturlig Berigelse og Aktiv Berigelse. 



Hvad betyder Naturlig Berigelse?

Naturlig Berigelse er udformningen af hestens udeområde og fold.

Naturlig Berigelse er de træer, buske og urter du vælger at plante, eller som kommer helt af sig selv, på folden. Det er også de ”forhindringer” som du kan bruge på folden, det kan være sten, træstammer, sveller eller jordbunker.

Se mulighederne;

Jorden omkring Farmen har ikke altid haft denne udformning. Det er noget vi har skabt over tid. Da vi flyttede ind på Farmen var der en lille fold og det var det. 

Vi lagde ud med den helt klassiske fold inddeling med vinter og sommerfold. Resultatet var en total mudret og kedelig vinterfold, lang ind græsnings tid til sommerfold, og alt i alt var der mindre græs og grønt til hesten, så i en årrække lejede vi et stykke jord ved naboen.

Mine heste stod og hang ved leddet det meste af dagen om vinteren og de så mildest talt ret sørgelige ud. Jeg begyndte at tænke på at der måtte være andre måder jeg ville have hest på.

Stille og roligt blev jeg inspireret til mere berigelse, afprøvede forskellige måder med vandrefold, forskellige steder med inderfolde og forhindringer for hestene.

Det vigtigste når vi taler om Naturlig Berigelse er at din hest ikke kan se hele folden på en gang. Hvis din hest kan se hele folden, vil den naturlige nysgerrighed ikke blive pirret og hesten mister derfor motivationen for at bevæge sig endnu mere.

Det bedste er høje træer eller bygninger, hvilket ikke er muligt alle steder. Træer tager år om at gro op, så de er høje nok til at dække for den fulde oversigt over en fold. Der er dog også andre fede muligheder.


Og hvad betyder Aktiv Berigelse så?

Aktiv Berigelse er blandt andet, når du gemmer nibbles og hænger mini hønet op. Det er de forskellige strukturer du kan tilbyde din hest og det er “brainers”, hvor din hest skal tænke og bruge mulen på en måde, som fuldender hestens instinkt.

Aktiv Berigelse handler om at udfordre hesten med fødesøgning, browsing, contra free loading og passiv-fysio, når naturen ikke kan tilbyde det om vinteren. Hvis hesten, grundet sygdom eller risiko for sygdom, går på en jordfold, er Aktiv Berigelse også et fantastisk tiltag du kan gøre.

Muligheder for Aktiv Berigelse er mange. Du kan gemme nibbles i mellem marksten, imellem liggende grene eller på træstubbe. Du kan bruge en papkasse med lidt lækkert i eller du kan hænge mini hø net op med store høblokke. Der findes også en masse frugt og grønt, udover det klassiske som æbler og gulerødder, du kan bruge til Aktiv Berigelse og som har en masse gode egenskaber for hesten.

Kopi af HESTEVRK done 5png


Derfor.

Du giver din hest SÅ meget, når du sørger for at hesten har mulighed for browsing og passiv-fysio. Både på det fysiske plan, men i den grad også på det mentale plan.  

Vi læses ved :)