Contra Free Loading og inder-folde

Udgivet 3. juni 2024 - opdateret 25. august 2024

Færre overvægtige eller stressede heste med mulighed for fødesøgning?

Jeg har sommetider undret mig over, når der på folden kan være fint græs, men alligevel er græsset altid grønnere, set med hestens øjne, på inder-foldene. 

Min undren blev til viden, da jeg læste om contra free loading, som reelt er en gammel viden, beskrevet af Robert Yerkes i 1925, på nye flasker. 

Noget af den nyeste opsamling på contra free loading er skrevet af Hilda Tresz og Goodwin.

Vi er ofte tilbøjelige til at tro, at dyr – ligesom mennesker – vil vælge den letteste vej til mad. Dette princip kaldes "freeloading," hvor man får noget uden at arbejde for det. 

Men hvad nu hvis dyr faktisk foretrækker at arbejde for deres mad, selv når de har let adgang til det uden indsats? 

Dette fænomen kaldes "contra freeloading," og forskning viser, at heste er en art, der viser denne adfærd.


Hvad er contra free loading?


Contra freeloading refererer til et dyr, der vælger at udføre en opgave for at få mad, selv når der er en nem og gratis løsning tilgængelig. 

Denne adfærd blev første gang observeret hos rotter, men senere studier har vist, at mange dyr, inklusive heste, udviser dette mønster.

Hvis dyret har et valg imellem let tilgængeligt foder og foder som er svært at få fat i vil dyret oftest vælge det der er sværest. 

Det er simpelthen et instinkt og et system fra naturens side, hvor hesten motiveres til at søge mad, da mad er lig med overlevelse. 

Når hesten har fundet og spist maden udløses dopamin i hjernen (UH-det-er-rart-stof).

Kopi af HESTEVRK done - 2024-05-05T203329986png

Det samme kender du garanteret fra hunde og i årevis har vi vidst at det er vigtigt for en hunds velbefindende og mentale balance at arbejde for føden via søge/bruge snuden. 

Nu ved vi at hesten har nøjagtig de samme instinkter, i forhold til at søge efter føde, men alligevel ”forærer” vi hesten det hele. 

Foderet i krybben er serveret.  

Høet er serveret.  

Græsset er serveret.  

Det giver en rigtig god mening, i mit hoved i hvert fald, at bruge tid og energi på berigelse, hvor hestene søger og arbejder for føden. Det kan du blandt andet gøre med heste legetøj.

Specielt Bob er knap så ”bobset” og han virker langt mere tilpas, når han har muligheden for at udfolde den del af sine naturlige behov, både med inder-folde lækkerierne og Aktiv Berigelse om vinteren.  

Tænk nu, hvis alle heste havde de muligheder, mon der vil være mindre konflikter?  

Mon der vil være færre stressede heste?  

Mon der vil være heste med et større fysisk og mentalt overskud?



Brug inder-folde.

Inder-folde er de indhegnede områder på folden, hvor hestene ikke har adgang til. 

Inder-folde danner stier, sammen med kvashegn og stendiger, som motiverer hestene til bevægelse. Nogle af mine Inder-folde er placeret, hvor det ofte er mere vådt. På den måde undgås for meget mudder. 

Det er også i inder-foldene jeg har plantet træer, hyben og urter. Hestene kan nå lidt af det jeg har plantet, men uden at de kan spise det hele ned eller rive urterne op. 

Udover hegnspælene er tæt på hinanden, så hegnet om inder-foldene holdes stramt, er der gravet strøm kabler fra yder hegnet til inder-folde, så der er strøm i inder-foldene.  

På den måde holdes hestene ude fra nyplantet træer og buske. Når vi er hjemme er der sjældent tændt for strømmen til hegnet, så hestene sikkert kan spise fra inder-folde.

Når jeg tænder for strømmen til hegnet, råber jeg altid "STRØØØM". Så er hestene klar over at de ikke skal have knolden for tæt på et hegn eller inder-fold. 

Jeg tror det er ganske morsomt for naboerne, når jeg kalder på hestene, træner med ros og råber strøm. Mon ikke naboerne tænker "Nååå, det er hende Kuk-kuk tingen igen". 

Når jeg kalder hestene ind til mad, råber jeg "Prutter kooooom".....

Kopi af HESTEVRK done - 2024-05-05T203417846png

Når hestene arbejder for at få fat i det “meget mere grønne græs” på den anden side af inder-foldene, er det som en naturlig slowfeeder. Det er ganske enkelt ikke muligt at grovæde. 

Du hjælper derfor din hest med at indtage mindre.

Hestene bruger mange af deres muskler, sener og led, når de arbejder for føden. Som med alt andet, så bør det være med måde. Hvis hestene altid skal spise i denne stilling, så vil det give problemer i hestens krop. Igen handler det om 80:20 reglen som beskrevet i bloggen Browsing


Mere giver mindre!

Studier viser at hesten spiser mindre, når deres søgeadfærd opfyldes (Goodwin 2002).

I 2002 gennemførte forskeren Deborah Goodwin en undersøgelse af hestes adfærd, der gav et fascinerende indblik i deres præferencer for at arbejde for mad. 

Goodwin opdagede, at heste ofte vælger at bruge mere tid og energi på at finde eller arbejde for mad, selv når der er rigelig mad let tilgængelig. 

Dette kan synes paradoksalt, men det afslører en vigtig del af hestens naturlige adfærd og behov.

Resultaterne fra Goodwins studie.

Goodwin observerede, at når heste blev tilbudt en simpel opgave for at få mad (f.eks. at skubbe til en bold for at få adgang til mad) og samtidig havde adgang til let tilgængelig mad, valgte de ofte at udføre opgaven. 

Denne adfærd blev fortolket som et udtryk for hestenes iboende behov for stimulering og aktivering, selv når det ikke er nødvendigt for deres overlevelse.


Hvorfor vælger heste at arbejde for deres mad?

Der er flere teorier om, hvorfor heste (og andre dyr) udviser contra freeloading:

  1. Mental Stimulering: Arbejde for mad giver mental stimulation og bryder monotonien, hvilket kan være særligt vigtigt for dyr i fangenskab.

  1. Naturlige Instinkter: I naturen skal heste bruge tid og energi på at finde føde. Contra free loading kan være en refleksion af disse naturlige instinkter.

  1. Sociale og Fysiske Behov: Fysisk aktivitet og problemløsning kan være med til at opfylde sociale og fysiske behov, som ikke nødvendigvis bliver dækket ved blot at spise let tilgængelig mad.

Når mere giver mindre.

Goodwin’s studie peger på en vigtig pointe: At give heste alt for nem adgang til mad og undlade at give dem udfordringer kan faktisk være skadeligt. 

Heste, der ikke bliver stimuleret mentalt og fysisk, kan udvikle adfærdsproblemer og sundhedsproblemer. Derfor kan "mere" (i form af let tilgængelig mad) faktisk resultere i "mindre" (i form af velvære og sundhed).

Med mulighed for at spise food og nonfood (nonfood = fx jord ved mineral mangel), browse og bruge instinktet og flere typer struktur giver vi hesten mere, men hesten vil spise væsentligt mindre. 

Måske vi der har en del af nøglen til færre overvægtige heste? 

Mon vi er så fokuseret på, ved de overvægtige heste eller i de har tendens til overvægt, giver alt alt for lidt generelt? Med for lidt mener jeg for lidt forskelligt. 

For du og din hest betyder dette, at det er vigtigt at inkludere aktiviteter, der stimulerer hesten mentalt og fysisk. Dette kan være gennem fodringslegetøj, simple opgaver eller træning, der kræver problemløsning. 

At forstå og implementere contra free loading i hverdagen kan forbedre hestens livskvalitet markant.

Netop med Aktiv og Naturlig Berigelse opfyldes din hests instinkt for fødesøgning. Og måske du netop her kan gøre en forskel for din hest, hvis vægten er lidt tung.


Kopi af HESTEVRK done - 2024-05-05T203346573png

Derfor.

Trods mine heste får utrolig meget forskelligt OG alle 3 har tendens til overvægt, ser de rigtig godt ud i huld. 

Alle 3 heste er ganske normale i huld, hvis vi ser bort fra Dronningens fedtdepoter fra PPID og Bobs mave der siger PUF sidst på sommeren.  

Det er ikke blot min fortolkning, det er også dyrlægens bedømmelse af mine heste.  

Min erfaring er at jo mere forskelligt jeg har givet hestene adgang til, jo flere muligheder de har for fødesøgning og jo mere interessant jeg laver deres fold, jo mindre fede bliver de. 

Contra free loading udfordrer vores opfattelse af, hvordan dyr tænker og handler. Det viser, at heste ikke blot er drevet af behovet for at spise, men også af et ønske om at udfordre sig selv og opfylde deres naturlige instinkter. Ved at tage hensyn til disse adfærdsmønstre kan du skabe et mere stimulerende og sundt miljø for din hest.

Husk, at flere studier som dem af Goodwin i 2002 kan hjælpe os med at forstå dyrenes komplekse adfærd og behov bedre, og dermed give dem et rigere og mere tilfredsstillende liv.

Jeg oplever at det dækker hestenes behov på det fysiske plan og psykiske plan på så mange måder. 

Vi læses ved ;)