Lav en motiverende fold - Part 1

Udgivet 3. juli 2014  - opdateret 20. august 2024

Læs med her, hvor du får inspiration og konkrete ideer til en stimulerende fold, som motiverer din hest til mere naturlig bevægelse.

Er det en vandrefold?

Ja og nej til om min fold er en vandrefold. Vandrefolde er oftest uden græs og med mange hø-stationer.

Denne fold har græs, dog i begrænset mængder. Til gengæld er folden inspireret af vandrefolde-ideen, hvor jeg har lavet stier der motiverer hestene til at bevæge sig mere. 

Motivationen på stierne består af kvashegn, træer, inderfolde, stendiger, jordbunker og buske.

Robert Yerkes foreslog i 1925, hvordan menneskers legetøj kunne berige primater i fangenskab. Legetøj i mange forskellige udgaver, bruges stadig den dag i dag og udvikles dagligt.

Legetøj til dyr i fangenskab skal indeholde disse 2 kriterier;

1. Søge adfærd

2. Æde adfærd (consuming)

Vores heste er reelt også i fangenskab, måske ikke som vi ser det i zoo, men alligevel. Og vi skylder alle dyr i fangenskab endnu mere berigelse, hvor deres instinkter bliver opfyldt.

Jeg kalder det en motiverende fold med Naturlig Berigelse.


Motiverende fold:

Her spilles på flere heste.

Heste er fra naturens side både det man kalder græssere, men også browsere. Hesten er lavet til at vandre og snuse sig frem til mad og alligevel vælger mange, inklusiv jeg selv for år tilbage, at holde heste på begrænset plads (boks), hvor maden bliver serveret uden de store forhindringer.

Det undrer mig at vi ikke tænker på hesten, ligesom vi gør med hunde, hvor det er de færreste hundeejere der ikke er vidende om, hvor vigtigt det er for hunden at bruge sit instinkt for at søge efter sin mad. Heste har også en særdeles veludviklet lugtesans.

De er det der kaldes ”makrosmatiske”.

Et forsøg fra 2019 viser, hvor veludviklede en hests lugtesans er. Heste kan nemlig lugte vores frygt.

”Vores resultater viser, at menneskers kropsdufte inducerer forandringer i hestens nervesystem, og det stimulerer hestene følelsesmæssig. Det tyder på at følelser bliver overført mellem mennesker og heste igennem kropsdufte”, fortæller Antonio Lanatá, en italiensk forsker fra Universitetet i Pisa.

Når vi så ved at heste har så god en lugtesans at de kan lugte vores frygt, og at hesten blandt andet er browsere, hvordan kan det så være vi ikke giver hesten endnu flere muligheder for at bruge de instinkter?

Måske fordi det plejer vi ikke?

Kopi af HESTEVRK done 11png


Hvad er Naturlig Berigelse?

Naturlig Berigelse er udformningen af hestens udeområde og fold.

Naturlig Berigelse er de træer, buske og urter du vælger at plante, eller som kommer helt af sig selv, på folden. Det er også de ”forhindringer” som du kan bruge på folden, det kan være sten, træstammer, sveller eller jordbunker.

Se mulighederne;

Jorden omkring Farmen har ikke altid haft denne udformning. Det er noget vi har skabt over tid. Da vi flyttede ind på Farmen var der en lille fold og det var det. 

Vi lagde ud med den helt klassiske fold inddeling med vinter og sommerfold. Resultatet var en total mudret og kedelig vinterfold, lang ind græsnings tid til sommerfold, og alt i alt var der mindre græs og grønt til hesten, så i en årrække lejede vi et stykke jord ved naboen.

Mine heste stod og hang ved leddet det meste af dagen om vinteren og de så mildest talt ret sørgelige ud. Jeg begyndte at tænke på at der måtte være andre måder jeg ville have hest på.

Stille og roligt blev jeg inspireret til mere berigelse, afprøvede forskellige måder med vandrefold, forskellige steder med inderfolde og forhindringer for hestene.

Det vigtigste når vi taler om Naturlig Berigelse er at din hest ikke kan se hele folden på en gang. Hvis din hest kan se hele folden, vil den naturlige nysgerrighed ikke blive pirret og hesten mister derfor motivationen for at bevæge sig endnu mere.

Det bedste er høje træer eller bygninger, hvilket ikke er muligt alle steder. Træer tager år om at gro op, så de er høje nok til at dække for den fulde oversigt over en fold. Tjek listen med heste-venlige træer ud. 


Kopi af HESTEVRK done 12png


Kopi af HESTEVRK done 13png


Eksempel på mere naturlig bevægelse:

Imellem 2 etableret inderfolde er der lagt forhindringer ud. Se foto ovenfor. Hestene kan enten vælge at gå over svellen eller gå igennem sten på størrelse med en hånd.

Det interessante er at de stort set altid vælger at gå imellem stenene, fremfor at gå over svellen. Det er dog medmindre der er fart på. 

Jeg har observeret det samme på ridetur. Kasino vælger altid at gå uden om noget, fremfor at gå over. Medmindre han bliver bedt om det. Der findes ikke en decideret forskning bag hestens valg. Så du må nøjes med en af mine synsninger. 

Mon ikke hesten naturligt vælger en rute som er energibesparende? 

Det vil de fleste dyr vel gøre? Undtagen mennesker....vi tager gerne trappen fordi....øhm ja....fordi det skulle være mere sundt. Og når ingen ser det, så nupper vi elevatoren! 

Jeg tænker det for hesten er mere energi besparende at gå uden om noget, fremfor henover? 

Eller det har noget at gøre med at hesten ikke ved, hvad der er bag noget de træder over? Altså et instinkt for det farlige der potentielt kan være bag en svelle eller træstamme. Måske der endda kunne være et rovdyr. 


Gør hestens balance endnu bedre!

Der var engang en stor flot have her på Farmen. Og så flyttede vi ind....uden grønne fingre....eller nogen form for lyst til at vedligeholde den fine have.

Du kan få mere forklaring med vores manglende lyst og grønne fingre i blog afsnittet Farmen. Her kan du også se en oversigt med, hvor det hele er i forhold til hinanden. 

Fra den forhenværende have er der lavet en lille sti til stien om æblefolden. I de varme perioder er der god skygge her og køligt.

Stien er flittigt brugt af hestene og de har rig mulighed for at spise skvalderkål der gror under træerne.

Jorden her er lidt anderledes end på resten af Farmen. Det minder om en skovbund. Det er god træning for hesten, når der er muligheden for flere typer af underlag.

80% af balancen ved hestens led, består af sener og muskler. De sener og led bør altid styrkes for at de fungerer og skaber den stabilitet som der er brug for, så der ikke sker skader. Det er netop noget af det forskellige underlag på folden kan gøre.

Derfor er der også små og store sten nogen steder på folden.


Kopi af HESTEVRK done 16png

Derfor.
Med en stimulerende fold, hvor du motiverer hesten til mere bevægelse, får hesten så meget igen.

Udover muligheden for browsing og passiv-fysio, styrkes led og sener på din hest. 

Ja, faktisk får du helt gratis træning af hesten.

Vi læses ved :)