Lav en motiverende hestefold - Part 2

Udgivet 23. juni 2024 - opdateret 23. september  2024

Naturlig Berigelse

Når du skaber Naturlig Berigelse på din hestefold, motiverer du din hest til mere bevægelse på folden. Jo mere bevægelse, jo mere motion og jo mere glade heste i balance. En fold med Naturlig Berigelse er et still-going-projekt og det synes jeg er fedt. Jeg bliver aldrig helt færdig med at finde på og lave nyt på hestefolden. Det er fantastisk når hestene er nysgerrig på nye tiltag på folden.

I denne blog får du flere ideer til, hvordan du kan skabe en motiverende heste fold.


Jeg er bare helt tosset med marksten!  

Marksten, som er ret nemt at få fingrene i, kan bruges til SÅ meget på folden.

Udover stendiger er marksten i forskellige størrelser også rigtig gode som forhindringer på stierne. Hestene bliver mere opmærksom på, hvor de sætter deres ben og bruger deres krop endnu mere.

Du kan læse mere om brugen af marksten i bloggen om Stendiger.


Kopi af HESTEVRK done 19png


Kopi af HESTEVRK done 18png

Er det mad?

Der findes ikke megen studie om de gode egenskaber fra træer i forhold til heste, kun om de giftige træer.

Jeg håber der vil blive forsket mere på området i fremtiden. Det er dog tydeligt at se at hestene i deres browsing adfærd nipper til de træer de kan komme til. 

Hvis din hest spiser en bitte smule af et træ, som ikke er heste-venligt, kan det hænge sammen med hestens behov. Behovet kan være detox, hvor indtagelse af et giftigt træ eller plante, kan hjælpe på en anden udfordring. Det kaldes zoopharmacognozy.

Fx indeholder bynke det samme giftstof som der er i thuja, hvilket er meget farligt for hesten. Men indholdet af giftstoffet i bynke er så lavt, at det kan give en god effekt på en anden udfordring. 

Samme princip gør hesten med giftige, eller ikke heste-venlige, træer og planter. Jeg mener dermed ikke at du bare kan plante giftige træer med fri adgang for hesten. 

Jeg mener at vi måske sommetider bliver helt hys omkring vores heste og det de spiser. 

De helt unge træer er nøjsomt indhegnet (de er en del af inderfoldene), så træerne har mulighed for at vokse sig store og stærke.

Læs mere om hestens behov for browsing i bloggen Browsing og passiv-fysio.

 

Da jeg startede op med bedre mulighed for browsing for mine heste, der havde jeg en naiv tro på, at Kasino ville stoppe, eller i hvert fald mindske, sin iver for at æde alt muligt på ridetur. 

Øhm...det gav ingen effekt. Han er stadig lige så glad, og viljefast, når det gælder om at browse på tur. Det er noget vi har diskuteret rigtig mange gange, og vi er blevet enig om at det beslutter han helt selv.... 


Kopi af HESTEVRK done 20png

Træstammer.

Sommetider må vi fælde træer i læhegnet, for at undgå stormskader på hegn og bygninger, hvis et træ vælter. Nogen træer bliver savet og hugget til brænde, resten bliver til små spring og til bomtræning ved trecbanen.

Hestene er virkelig glade for træstammer fra birketræer, de spiser barken.

Nogle gange får vi ikke savet brænde tids nok, og stammerne kan begynde at blive for ringe til brænde.

De stammer får lov til at gå til på folden. Hestene gnasker gerne i dem, kløer sig op af dem og bedst af alt, så giver det mange levesteder til insekter.

Jeg synes vi har et ansvar for at gøre vores jord så insektvenlig som muligt. 

Med undtagelse af klæg….de kan bare fedte af.



Kopi af HESTEVRK done 22png

Grene-mikado:

Når vi har fældet træer i læhegnet eller andre steder på jorden, så er der altid de der små grene, som ikke har nogen værdi som brænde.

Til gengæld har de stor værdi som ”Mikado” på en af stierne. Her skal hestene virkelig koncentrere sig om, hvor de sætter hovene. Samtidig skubber de rundt med grene-mikado for at nå noget grønt under. Ofte ligger jeg grenene på en helt ny måde, så det fortsat bliver udfordrende for hestene.

På et tidspunkt bliver grenene så møre at de næsten bliver som et lag træflis. Igen giver det et anderledes underlag for hestene at gå på. Det styrker deres led og muskler.

Når vi saver til brænde kommer der nye grene på stien med Grene-mikado. Som næsten alt andet på den motiverende fold, så er der diversitet i underlag, planter og træer.



Kopi af HESTEVRK done 23png


Skygge og læ.

Mange af træerne på Farmen er gamle og store nok til at give læ for solens stråler om sommeren. Og det bruger hestene gerne. 

Igennem træer kan du lave de fedeste stier med forhindringer. Hvis din hest går med dækken på, bør du sørge for at der ikke er grene på træerne, hvor hesten kan hænge fast med dækkenet.

De samme træer giver også læ. Oftest kommer vinden fra vest, men uanset hvor vinden kommer fra har hestene mulighed for at finde læ ved træer eller bygninger her på Farmen.



Kopi af HESTEVRK done 24png

Det er lidt Op ad bakke.

Vores jord er ikke særlig bakket, og dog er der hen mod vores roundpen og folden mod syd en god stigning op. Bakketræning udvikler musklerne i bagpartiet. For at bruge den smule stigning der er, blev en af de store stendiger placeret i bunden af stigningen fra nord mod syd.

Stendiget motiverer hestene til at gå uden om diget, det vil sige hestene går først ned af bakken for at gå rundt om diget, hvor inderfolde med hyben er. Inderfolden med hyben går fra det før nævnte stendige langs stigningen, fra vest mod øst, hvor stigningen er størst.

Når vores heste har adgang til naturlig bakketræning styrker det dem i deres muskler og sener, samt reducerer risiko for skader i bløddele. Jo flere stier eller forhindringer der er ved selv den mindste stigning på folden, jo flere gange vil din hest bevæge sig op/ned af stigningen, så længe du motiverer hesten til at bevæge sig.

Arbejde som en hest

Dermed ikke sagt at du bare kan lave en labyrint indhegning på en stigning. Det har jeg prøvet af for dig, og det virker ikke. Hestene vil altid vælge den umiddelbare vej, uanset om der er hegn eller ej og det ender med en hest der står og glor uden at bevæge sig.




Som man råber i skoven, får man svar.

For cirka 10 år siden begyndte jeg at plante flere træer på inderfoldene.

Jeg fandt gode tilbud rundt omkring, med heste-venlige træer. Ofte har jeg på planteskoler fundet træer rigtig billigt, hvis de fx ikke vidste præcis, hvilken sort af æbletræer det var, eller træet havde en lille skade, var bøjet eller lignende.

Ellers er platforme med salg fra private din ven, når du vil plante en lille skov.

Vi ønsker mere diversitet på vores jord og flere typer af træer, som med tid vil give mere læ, skygge, suge regnvand og blive hjem for flere insekter og fugle.



Kopi af HESTEVRK done 27png

Æblefolden.

Æblefolden har 3 gamle smukke æbletræer, som må forventes at være omkring 90 år gamle. De træer vil jeg gerne bevare, så hestene har ikke adgang til æblefolden.

Når æblerne er modne og klar til høst, fylder jeg gamle æblekasser op til vinteren. Resten får fuglene som føde.

Andre steder på folden har hestene adgang til større træer, blandt andet Elm. Nogle af træerne har de fuldt ud lov til at spise af ved behov, andre træer ønsker jeg at bevare så der er skygge og læ for vind og vejr.


Kopi af HESTEVRK done 28png

På den grønne gren.

Et kvashegn er ret genialt på flere måder. For det første er det en nem og billig måde, hvor der hurtigt kan skabes afbræk på en fold.

Heste er nysgerrige dyr, og de vil gerne gå omkring noget, hvor de umiddelbart ikke kan se, hvad der er på den anden side.

Det kunne jo være at der er noget spiseligt. Et kvashegn et godt levested for insekter, padder og små dyr.

Et kvashegn er let at sætte op og kræver nærmest ingen vedligeholdelse efterfølgende. Tvært i mod kan du tilføre flere grene med tiden.

Det er en flot måde, hvor man kan komme af med grene, det gamle juletræ og andet træ.

Jeg har kvashegn flere steder på folden.

Hestene snuser gerne til kvashegnet og snupper lidt grønt der vokser imellem kvashegnet.

Det er blandt andet derfor mine heste ikke har grime på, de skulle nødigt hænge fast med grimen i grene.

Det eneste du skal bruge er grene og kviste og små pæle. De pæle jeg har brugt har en diameter på 5 cm og 150 cm høje. Pælene står med et mellemrum på max 150 cm. Hvis mellemrummet bliver for stort, bliver det mere svært at holde grene og kviste inde i kvashegnet. 

Som en lille detalje bruger jeg en række marksten langs kvashegnet.


Kopi af HESTEVRK done 98png

Jeg håber du er blevet inspireret til at gå i gang med en motiverende fold til din hest. Har du spørgsmål, er du velkommen til at række ud til mig. Du finder kontakt oplysninger her

Derfor.
Ved at tilføje, plante og lave "naturlige" forhindringer motiverer du hesten til mere bevægelse på folden.

Jo mere bevægelse, jo stærkere bliver din hest i sener og led.

Samtidig giver du hesten mulighed for at bruge deres fødesøgnings instinkt, et instinkt der er overset i mange hestestalde.

Vi læses ved :)